3 przepisy na ciastka konopne z marihuaną

Ciastka konopne
Strona główna » Produkty konopne » 3 przepisy na ciastka konopne z marihuaną
24 września 2021

Przygotowanie ciasteczek konopnych niewiele różni się od tradycyjnych wypieków. Przepisy zawierają produkty dostępne w każdej kuchni, z tą różnicą, że dodaje się do nich masło konopne, marihuanę bądź susz CBD. Do konopnych wypieków można użyć również mąki, nasion oraz oleju konopnego. Poznaj nasze ulubione 3 przepisy na „magiczne” ciastka konopne.

Rodzaje ciastek konopnych

Ciastka konopne sporządza się na bazie tradycyjnych przepisów, dodając do nich produkty pochodzące z konopi. Ze względu na właściwości można wyróżnić 3 rodzaje ciastek konopnych:

  • z ziarnem, mąką bądź olejem konopnym – składniki cenione ze względu na wartości odżywcze oraz walory smakowe, dodatek tych produktów nadaje wypiekom orzechowego smaku.
  • z marihuaną – używając suszu bądź pochodnych produktów pozyskiwanych z konopi indyjskich, posiadają silne działanie psychoaktywne.
  • z CBD – pozbawione działania psychoaktywnego, pozwalają cieszyć się wypiekami posiadającymi szereg właściwości terapeutycznych charakterystycznych dla tego kannabinoidu.

Przygotowanie konopnych składników do wypieków

Ziarno, mąką oraz olej konopny nie wymaga specjalnego przygotowywania, jednak inaczej sprawa wygląda używając marihuany lub suszu CBD. W przypadku tych produktów niezbędne jest wcześniejsze przeprowadzenia procesu dekarboksylacji.

Przeczytaj: Dekarboksylacja konopi CBD i marihuany: 6 metod.

Naturalnie w suszu obecne są kannabinoidy w formie kwasowej THCA, CBDA, CBGA itp. W wyniku obróbki termicznej związki te konwertują do formy neutralnej, czyli dobrze nam znanych CBD, THC itp. Optymalny czas i temperatura dekarboksylacji suszu:[1]Decarboxylation Study of Acidic Cannabinoids: A Novel Approach Using Ultra-High-Performance Supercritical Fluid Chromatography/Photodiode Array-Mass Spectrometry.

  • konopie indyjskie z przewagą THC – 30 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza,
  • konopie siewne z przewagą CBD – 50 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza,
  • konopie z przewagą CBG – 45 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza.

Najprostszą metodą dekarboksylacji jest użycie piekarnika. Drobno zmielony susz rozkładamy cienko na papierze do pieczenia, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowaną susz konopny możemy używać jako składnik ciastek, zrobić z niego olej lub masło konopne.

3 przepisy na ciastka z marihuaną lub suszem CBD

Po dekarboksylacji suszu czas przejść do wypieków, całość nie powinna zająć więcej niż 30-45 minut. Poniższe przepisy możesz dowolnie modyfikować przykładowo masło konopne zamienić na zwykłe, w zamian dodając susz konopny.

Ważne jest odpowiednie dobranie ilość masła bądź suszu konopnego. Zanim przejdziesz do pieczenia przeczytaj o dawkowaniu – czyli ile ciasteczek zjeść. Informacje te znajdziesz w kolejnej części artykułu, zaraz po przepisach.

Ciasteczka imbirowe

Chrupiące imbirowe ciasteczka są banalnie proste w przygotowaniu. Po wypieczeniu można polać je czekoladą bądź okrasić ulubioną konfiturą.

Składniki

  • 200 gram mąki konopnej lub zwykłej pszennej,
  • 70 gram miodu, cukru lub ekwiwalent słodziku,
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 75 gram masła zwykłego,
  • 25 gram masła konopnego,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • 5 gram świeżo zmielonego korzenia imbiru.

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki a następnie dodaj masło, jajka, ekstrakt oraz zmielony imbir.
  2. Wygniataj tak długo, aż ciasto będzie elastyczne.
  3. Rozwałkuj cienko ciasto, a następnie wykrawaj foremką lub szklanką ulubione kształty.
  4. Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek.

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady, a do tego wkładka konopna to prosty przepis na relaksujący wieczór. Uważaj tylko, żeby z nimi nie przesadzić! Co za dużo to niezdrowo.

Składniki

  • 200 gram mąki konopnej lub zwykłej,
  • 75 gram masła,
  • 25 gram masła konopnego,
  • 100 ml miodu,
  • 1/2 tabliczki czekolady.
  • 1 średnie jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
  2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
  3. Zmiksuj suche składniki z masłem i miodem
  4. Ubija jajko i dodaj do wcześniej przygotowanej masy wraz z kawałkami czekolady.
  5. Wymieszaj całość, następnie uformuj ciasteczka wykładając je na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 150 minut.

Czekoladowe trufle

Składniki

  • 100 gram gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 36%,
  • 20 ml miodu,
  • 15 gram masła konopnego,
  • kakao, wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do dekoracji.

Przygotowanie

  1. W niewielkim rondelku podgrzej śmietankę, dodaj miód oraz pozostałe składniki.
  2. Kiedy czekolada się rozpuści ściągnij rondel z palnika.
  3. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny,
  4. Po wystudzeniu uformuj dłonią kształtne kulki i obtocz w ulubionych dodatkach.
  5. Trufle przechowuj w lodówce, żeby się nie roztopiły.

Dawkowanie – czyli ile ciasteczek zjeść?

Proces metabolizmu wątrobowego przebiega chaotycznie – ciężko ustalić odpowiednią dawkę oraz czas po którym odczujesz efekty działania. Odczuwalne psycho-fizyczne działanie uwarunkowane jest biodostępnością kannabinoidów, a ta u każdego może być nieco inna.

Legalnie nabyty susz marihuany – w Polsce w postaci medycznej marihuany – oznaczony jest procentową zawartością THC w jednym gramie. Przykładowo jeśli do ciasteczek dodaliśmy 1 gramy marihuany o 18% zawartości THC w całości ciasteczek znajdziemy 180 mg THC. Zakładając, że wypiekliśmy 36 ciasteczek jedno będzie zawierało około 5 mg THC.

Pierwsza degustacja ciasteczek powinna ograniczać się do niewielkiej dawki. Osoby nie mające wcześniej styczności z „magicznymi wypiekami” mogą zacząć już od zaledwie 1-5 mg THC na porcję. Dla powyższego przykładu oznacza to zjedzenie zaledwie połowy ciasteczka.

Podobną zasadę stosujemy w przypadku ogólnodostępnego w Polsce suszu CBD. Jeśli do ciasteczek używasz masła konopnego przed dodaniem koniecznie przelicz zawartość kannabinoidów.

Faza po ciasteczkach

Ciasteczka konopne kojarzone są najczęściej z marihuaną i działaniem psychoaktywnym. Jeśli użyjesz do swoich wypieków suszu konopi indyjskich rzeczywiście doświadczysz takiego działania.

Działanie marihuany spożywanej doustnie jest zdecydowanie inne niż palonej. Podczas palenia opary zawierające delta-9-THC trafiają do płuc skąd bardzo szybko trafiają do osocza. Efekty typowe dla tej substancji odczuwalne są już w przeciągu 10 minut.

Nieco inaczej sprawa wygląda przy ciasteczkach czy innych produktach spożywczych. Dodatek dekarboksylowanego suszu zawierający delta-9-THC trafiając do wątroby ulega metabolizmowi do formy 11-hydroxy-THC. Związek ten posiada silniejsze działanie psychoaktywne niż delta-9-THC.

Zazwyczaj działanie ciastek konopnych można odczuć po około 30-90 minutach. Kiedy zjesz pierwsza porcję wypieku cierpliwie czekaj – metabolizm wątrobowy u każdego przebiega nieco inaczej. Przedawkowanie może prowadzić do silnego działania psychoaktywnego i uczucia niepokoju, niezwiązanego z typowym dla THC stanem chilloutu.

Średnio przyjmuje się, że działanie konopi przyjmowanej doustnie jest około 2 razy dłuższe w porównaniu do wdychania oparów. Szczytowe stężenie THC w osoczu osiąga się od 75 minut do 7 godzin. Potoczną „fazę” po ciasteczkach można nazwać bombą z opóźnionym zapłonem.

Czy ciastka z marihuaną można przewozić?

Ciastka z marihuaną legalnie można przewozić na terenie państwa w których są one legalne. Jeśli mieszkasz w Polsce marihuana (poza medyczną) jest nielegalna. Zgodnie z prawem możesz jednak piec ciasteczka z suszem CBD lub CBG.

Najnowsze artykuły

Jak zrobić masło konopne?

Jak zrobić masło konopne?

Masło konopne to główny składnik legendarnych „magicznych ciasteczek”. Jego przygotowanie wymaga odrobiny wolnego...

Artykuły, którego mogą Cię zainteresować …

Jak zrobić masło konopne?

Jak zrobić masło konopne?

Masło konopne to główny składnik legendarnych „magicznych ciasteczek”. Jego przygotowanie wymaga odrobiny wolnego...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *